В Чехия разследват бизнес сделки на ЧЕЗ

Публикувано от Новини 168.bg на февруари - 19 - 2013

Чешката полиция разследва 4 сделки на най-голямата публично търгувана компания в Централна Европа CEZ, включително продажбата на дял в германска мина за въглища и инвестиция в Албания, съобщи Ройтерс.

В отговор на съобщение в чешкия вестник Mladá fronta Dnes говорителка на компанията, в която мажоритарният дял се държи от Чехия, обяви, че полицията е потърсила преди около година информация по случаите. Сред тях е и сделка за доставка за съоръжение за използвано гориво на атомната централа в чешкия град Темелин, която е подразделение на германската компания Hochtief, и евентуално нарушаване на чешкия закон за държавните доставки.

„Продължаваме да им предоставяме цялата необходима информация, която изискват“, каза Барбора Пулпанова. „Нямаме чувството, че сме сгрешили за каквото и да било“, добави Пулпанова, като отбеляза, че не е в състояние да предостави повече подробности.

От чешкото полицейско подразделение за борба с корупцията и общинската полиция са отказали коментар за Ройтерс, а от Hochtief не са били открити за коментар.

В случая с германската мина Мибраг CEZ продава през 2011 г. своя дял от 50% на другия съсобственик, чешката енергийна компания EPH, като в замяна получава компанията Energotrans, действаща в топлофикационния бизнес. Сделката бе приключена през юни 2012 г. Говорител на EPH изтъкна, че компанията не е имала каквито и да било контакти с полицията.

Второто разследване е за разпределителното подразделение на CEZ в Албания, чийто лиценз бе отнет през януари. Чешката компания може да загуби до 200 млн. евро от албанската си инвестиция, като ще търси правата си чрез арбитраж.
Междувременно акциите на компанията на борсата в Прага продължиха да поевтиняват за четвърта поредна сесия, след като българското правителство обяви, че може да отнеме лиценза ѝ за електроразпределение, съобщи Bloomberg.

Към 16,50 часа акциите губят 0,5% от стойността си до 616 чешки крони, като отстъплението за последните 4 дни достига 3%. За деня представянето им остава под това на индекса PX, който напредва с 0,1%. От началото на годината книжата на компанията са поевтинели с 9,4%, докато PX е отстъпил с едва 3,4%, сочат данните.

Доходността по еврооблигациите на CEZ с падеж през 2021 г. намаля с 3 базисни пункта до 2,56%, като това е най-ниското ѝ ниво от 25 януари.

Вчера българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че до няколко дни регулаторът ДКЕВР ще прецени дали ЧЕЗ е нарушила правилата за държавни доставки и дали евентуалното нарушение е достатъчно сериозно, за да бъде отнет лицензът на компанията.

Около 9,9% от приходите на компанията през 2011 г. са дошли от България, което я прави втори пазар за CEZ след Чехия.

„Загубата на лиценза е равнозначна на загуба на бизнеса“, пишат до клиенти анализатори начело с Милан Ваничек от JT Banka AS в Прага.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Article source: http://dnes.bg.feedsportal.com/c/33162/f/539029/s/28b1fb0e/l/0L0Sdnes0Bbg0Cworld0C20A130C0A20C180Cv0Echehiia0Erazsledvat0Ebiznes0Esdelki0Ena0Echez0B180A479/story01.htm

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина