Над 300 хотела на морето пробутват развалена храна

Публикувано от Новини 168.bg на юли - 12 - 2011

Над 300 хотела, предлагащи „ол инклузив”, са глобени заради некачествената храна, която приготвят за туристите. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред бТВ. Според него една от причините храната да не е годна за ядене е неизпълняването на изискванията за съхранение. Често се сервирали и продукти с изтекъл срок на годност.

Поради тази причина цената на храната за целия ден е от 3 до 5 лв., смята министърът. „Искаме да избягаме от имиджа на най-евтина дестинация, но с тези цени на „ол инклузива“ как да стане? Представете си какво дават на хората при 3 лева за храноден“, възмути се министърът.

Междувременно стана ясно, че в ресторанта в Китен, в който се храниха 39 деца, приети в болница с оплакване от стомашни болки, са открили около 200 кг храна с изтекъл срок на годност. Информацията беше съобщена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

„По всяка вероятност не е хранително отравяне, но все пак този оператор си е позволил доста. Намерени са 200 килограма хранителни продукти с изтекъл срок на годност, което е недопустимо”, заяви Войнов. Въпреки това ресторантът няма да бъде затварян поне засега, понеже в него се хранят около 500 човека.

За сметка на това в кухнята ще присъства експерт от БАБХ, който ще наблюдава процеса на приготвяне на храната. Едва след като си замине групата, ще се прецени дали е нужно заведението да прекрати работа и да бъде затворено. Войнов увери, че агенцията ще бъде безкомпромисна към ресторантите, които нарушават правилата за съхранение и приготвяне на храна.

Йордан Войнов увери, че пострадалите в Китен деца са по-добре. По неговите думи те се повлияват добре от лечението. Още един инцидент стана по родното Черноморие. 13-годишно германче се удави в басейн в курорта Златни пясъци. Драмата се разиграла в понеделник, като жертвата била засмукана от тръбата на басейна, която изтегляла водата през филтъра за пречистване.

Детето най-вероятно не е могло да се освободи заради голямото налягане, образувало се в тръбата. В момента се изясняват причините за трагичната смърт. От началото на лятото това е първият инцидент в басейн. Но преди дни рускиня се удави в морето отново в Златни пясъци.

Article source: http://www.novinar.net/news/nad-300-hotela-na-moreto-probutvat-razvalena-hrana_MzYyNzs0MA==.html

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина