НАТО пресметна: Миграционният поток е в ущърб на ИД

Публикувано от Новини 168.bg на април - 15 - 2016

Потокът от сирийски бежанци към Европа отслабва „Ислямска държава“ (ИД), защото по този начин намалява броят на възможните нови бойци, които да се присъединят към терористичната групировка. Това се посочва в анализ, включен в месечния обзор на НАТО.

Отбелязва се, че съществуват три групи бойци в ИД – хора, привлечени от идея или насърчени от собственото си недоволство; бойци, които търсят финансовата изгода; хора, принудени насила да се присъединят към групировката.

Пояснява се, че мотивираните от гняв и от възгледите си терористи са най-евтини за ИД, най-верни са и за тях няма нужда да се полагат особени мерки за контрол. Тези бойци обаче могат да се опитат да напуснат групировката, ако идейните им стремежи не бъдат задоволени или когато групировката промени целите си. Тъкмо промяната на целите на ИД – от отстраняването на сирийския президент Башар Асад към обявяването на световен халифат, се е оказала повратната точка за много терористи, присъединили се по убеждение към ИД в периода 2013-2014 година.

За групата на финансово мотивираните, водени по-скоро от алчност, се отчита, че те са по-малко склонни към участие в тежки битки, особено към саможертва. Те излизат скъпо на ИД, особено с прищевките си за луксозни коли, скъпа храна и осигуряване на жени на фронта. Тази група терористи, на които ИД разчита в периода 2014-2015 г., е много по-склонна да напусне групировката.

От миналата година, откакто миграционните потоци към Европа се увеличават, а същевременно започват и бомбардировките на международната коалиция по цели на ИД, на групировката й се налага да пристъпи и към насилствено привличане на бойци с обща мобилизация в превзетите територии. Пояснява се, че тази група бойци са най-трудни, тъй като трябва да бъдат постоянно контролирани, мислят само как да избягат и съвсем не са готови да участват в боеве. Затова ИД се опитва да привлече безработни сирийци и да намали възможностите им да напуснат страната или да си намерят друга работа.

Съпътстваща цел на терористичната групировка е да насади омраза към Запада – както в Сирия и Ирак, така и сред мюсюлманите в Европа. Според анализа атентатите на ИД във Франция и Белгия се обясняват на първо място с това, че в тези държави има многолюдни мюсюлмански малцинства, които са недоволни от живота си. )

Новата вълна на противопоставяне между християни и мюсюлмани в Европа след атентатите допълнително покачва недоволството вътре в етническите малцинства, от чиито редици биват търсени следващите шахиди.

В анализа се допълва, че ИД е отслабена – от спирането на притока на „чуждестранни“ бойци от цял свят заради промяната на целите на терористичната групировка, от ударите на коалицията и миграционния поток към Европа. Пояснява се, че сега първостепенната цел на терористите е оцеляването на групировката, което може да бъде възможно само с присъединяването на нови бойци, а това е все по-трудно.

(БТА)

Article source: http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/4ef7dccf/sc/14/l/0L0Sdnes0Bbg0Cworld0C20A160C0A40C150Cnato0Epresmetna0Emigracionniiat0Epotok0Ee0Ev0Eushtyrb0Ena0Eid0B299594/story01.htm

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина