Панаир на занаятите в Димитровград

Публикувано от Новини 168.bg на септември - 16 - 2013

„Панаир на занаятите“ събра десетки майстори от цялата страна в Димитровград. Освен да разгледат изделията, посетителите имаха възможност и сами да участват в изработката на някои от тях. Инициативата се прави за втора поредна година, а основен организатор е димитровградското читалище „Звездица“.

Йоана Чушкарова от Чипровци е един от 38-те участници в Панаира на занаятите. От както се помни тя се занимава с килимарство. Казва, че е израснала покрай килима, а в нейното семейство всички практикуват този занаят, предаде БНТ.

„Баба ми, прабаба ми, майка ми всички са килимарки и когато ме попита някой
кога се научихте да тъчете ги, питам: а вие кога се научихте да говорите“, казва Йоана.

Изработката на един килим отнема средно около месец. Тъкането е уморително, но и много приятно удоволствие, още повече, че това, което правя е уникално, споделя тя.

„Орнаментите са уникални за света и затова чипровският килим е едно от нещата, които характеризират България пред света. Те са двулицеви – няма разлика от едната и другата страна“, показва килимарката.

Ножарството също е стар български занаят. Сред малкото останали майстори е 63-годишният Любомир Дудев от Казанлък.

„Това е ергенски нож – първият, който се подарява на момчето, когато навърши пълнолетие. Носи се в навущата и като отиде на седянка да нареже сланина и да се изфука с ножа и в зависимост колко е богато момчето, такъв е и ножа“, обяснява той.

Освен традиционни занаяти, за първи път на панаира участват и нетрадиционни като кукли от вълнени конци, троянска керамика, бижута, изработени от костилки. Имаше и майстори, които ръчно изработват и резбоват свещи.

Article source: http://www.novinar.net/news/panair-na-zanaiatite-v-dimitrovgrad_NDQwNjsyMg==.html

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина