Политическа метла в Агенцията за храните

Публикувано от Новини 168.bg на юни - 12 - 2011

Системата е на самотек, ще плъзнат зарази, предупреждават уволняваните
Специалисти с 30-годишен стаж в системата, многодетни майки и хора със 70 процента инвалидност са изхвърчали от работа при създаването на Областната агенция за безопасност на храните Пловдив. Мащабно рекламираната структура, която трябваше да се занимава с контрола на всички продукти от животински и неживотински произход по веригата, практически не работи и системата е оставена на самотек. В нея са останали на работа дилетанти, хора без опит или такива, които са приближени или са назначени на политически принцип от регионалния директор на структурата д-р Светозар Василев. Това пишат 16 от потърпевшите в отворено писмо до „Новият глас“. Сред оцелелите е съпругата на депутат от ГЕРБ без необходимия ценз, както и жената на бивш бизнес партньор на д-р Василев, което на практика е конфликт на интереси, твърдят засегнатите. В момента не се осъществява никакъв контрол на обектите в Пловдивско, които на територията на областта са близо 15 хиляди. Има цехове, детски млечни кухни, заведения за обществено хранене, в които с месеци не е стъпвал инспектор, обясняват потърпевшите. Ако пламне зараза или има епидемиологична обстановка, може да стане страшно, както при случая с дюнерите в Петрич, казват те.
Месец след създаването на новата структура, която обедини бившите ветеринарни служби, регионалните здравни инспекции и службите по растителна защита и зърното и фуражите, на част от хората (дългогодишни служители от ХЕИ) са връчени заповеди за уволнение без всякакво предизвестие и с неясни мотиви.
„Никъде в страната няма подобни действия, напротив, има свободни щатове и трудно се намират професионалисти за тази специфична работа“, коментират в писмото си уволнените. И в момента в системата на Областната агенция за безопасност на храните – Пловдив, има незапълнени бройки в малките градове като Карлово, Хисаря и Първомай, казват потърпевшите. Според тях просто е трябвало да се освободят места за хора на ГЕРБ.
Уволнените са завели дело за незаконно отстраняване от работа. Те твърдят, че в агенцията в Пловдив до момента не е издадено нито едно удостоверение за пререгистрация на обект, а срокът за това по закон изтича на 15 юни следващата седмица.
Веднага след съкращенията са били назначени и нови служители, при това без конкурс, което е в пълно противоречие със Закона за държавния служител, в който е заложено конкурсното начало, разказват уволнените. Практически става дума за фалшиво свиване на щата и за дискриминация по ценз, коментира казуса адвокат Нели Печева, която е профилирана в трудово-правни спорове. Тя е убедена, че уволнените ще бъдат възстановени на работа и ще получат обезщетение, но в казуси като този директорите изобщо не се интересуват от това, тъй като парите плаща държавата. В момента в някои държавни структури се действа брутално и безогледно, „като за последно“, коментира Печева.
Уволненията носят подписа на директора на НСБХ д-р Йордан Войнов, не мога да коментирам, не нося отговорност за това, парира въпросите шефът на Областната агенция за безопасност на храните д-р Светозар Василев. „Не давам интервюта, има си ред, поискайте разрешение от пресцентъра на агенцията в София“, приключи разговора той.

Материалът е изпратен на нашата поща и се помества без редакторска намеса.

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина