Пореден ден на протести в цяла България*

Публикувано от Новини 168.bg на февруари - 18 - 2013

За пореден ден протестиращи в цялата страна се събраха, за да изразят недоволството срещу високите сметки за ток и енергоразпределителните дружестав. Демонстранти се събраха в София, Варна, Пловдив, Бургас и Хасково.

Вторият ден на протестите в Хасково преминаха под засилен полицейски контрол, предаде кореспондентът на Dnes.bg в града. Три пъти повече униформени охраняваха недоволните от високите сметки за ток, а протестиращите в сравнение с вчера бяха три пъти по-малко.

Едва 200 души успяха да намерят време и мотивация, за да дойдат на обявения в 17:00 часа протест пред сградата на EVN в града.

„Първата тухла на крепостта падна. Симеон Дянков отиде в Щатите и не се върна. Утре може би и друга тухла ще падне“, пропагандираше възрастен човек. „Съд за виновниците“, „мафия“ и „оставка“ скандираха протестиращите, които утре отново в 17:00 часа пак ще се съберат пред сградата на EVN в Хасково.

Над 3000 души пък протестират във Варна, където за кратко беше блокиран пътя към курортните комплекси. Пътят беше освободен, но варненци планират отново да го блокират по-късно. Към 19.30 те блокираха булевард „Осми приморски полк“ и в двете посоки.

Около 500 души се събраха да изразят своето недоволство срещу високите сметки за ток и в Бургас.

Шествието отново започна от сградата на енергоразпределителното дружество и завърши пред община. „България не вярва на лъжи, EVN с добро да си върви”; „Вън австрийски мекерета от бургаските павета”, бяха част от лозунгите, развети между десетки български знамена.

Близо две хиляди души протестираха тази вечер в Димитровград срещу високите сметки за ток, безработицата и ниските доходи.

Недоволните граждани преминаха в шествие от центъра до края на града, където блокираха за кратко движението по пътя Димитровград – Хасково. Сред участниците преобладаваха млади хора, които скандираха „Оставка“ и „Мафия“. Полиция охраняваше проявата.

Протестът е бил организиран днес чрез социалните мрежи. Участниците в него се договориха утре вечер отново да протестират, предаде БТА.

Няколкостотин души се събраха и на протест в Пловдив. Протестиращите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Васил Левски, а след това запяха химна на България. Чуха се призиви протестът да бъде мирен. Утре пловдивчани ще се съберат отново пред сградата на EVN в 17.00 часа, а веднага след това ще тръгнат към паметника на Апостола на свободата в Пловдив.

Няколкостотин излязоха и по улиците на Перник.Недоволните се поздравиха за вчерашния масов протест, който според тях е постигнал първата си победа. Перничани се зарекоха да не прекратяват протестите, докато не се нормализират цените на тока, парното, водата и храните. Те настояха за по-силна държавна регулация и на пазара на хранителни стоки, които според недоволните неоправдано поскъпват.

Статията е актуализирана към 19.51

Article source: http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/28b1706e/l/0L0Sdnes0Bbg0Cobshtestvo0C20A130C0A20C180Cporeden0Eden0Ena0Eprotesti0Ev0Eciala0Ebylgariia0B180A50A4/story01.htm

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина