Социолози, Астролози и Други Елементарни Частици

Публикувано от Новини 168.bg на юни - 24 - 2011

Всеобща тайна е че в българската социология с пълна сила важи правилото „Който плаща той поръчва музиката“ в над 90% от оповестените социологически проучвания има редакторска намеса която се движи в много широки граници като се почне от най невинното – удобно зададени въпроси на които се получават удобни отговори та се стигне до брутални намеси удвояващи и утрояващи резултатите на поръчващия музиката.
Всичко това донякъде е неизбежно от гледна точка на това че самите агенции се издържат от парите платени за проучванията и ако не се съобразяват с изискванията на поръчителите ще останат без поръчки, но напоследък преминават всички граници.
Цялата процедура по поръчката е много проста – поръчителя си избира агенция след което се договарят условията, въпросите и допустимите „статистически отклонения“. Поръчителя получава няколко дебели папки с реалните резултати от които той си избира кои точно анкети и с какви резултати да бъдат публикувани от името на съответната агенция. Разбира се цената на проучването е право пропорционална на допуснатата „статистическа грешка“, защото колкото е по неточно едно проучване толкова повече удря по имиджа на съответната агенция.

При това положение някои от маститите ни „социолози“ много бързо стигат и до прозрения от типът – Щом и така и така не се публикуват реалните резултати, защо въобще да си правя труда да поддържам реална агенция след като ми е необходимо само хората да вярват че наистина имам такава. Този номер вероятно минава от години, но все пак е хубаво да не се прекалява защо не е хубаво да се подценява и публиката.
Типичен пример за подобни астрологически прогнози се върти в медийното пространство от няколко дни. В тях с категоричност се обявява че ГЕРБ печели балотажа на президентските избори срещу Меглена Кунева. Подобна прогноза можеше да се приема и за вярна, ако поне от ГЕРБ бяха обявили кой ще им е кандидата и дали въобще ще участват в президентските избори, защото има голяма разлика дали кандидат ще е Бойко Борисов или Цветан Цветанов.
А най комичното е че въпросната фантомна агенция дори не си е и направила труда да си направи сайт или както се казва в една популярна реклама – Едни перат без прах за пране, други ловят с трици маймуни … а пък трети гадаят по звездите.

3 коментара to “Социолози, Астролози и Други Елементарни Частици”

 1. Drakon44 казва:

  Svejo: никой ли не се интересува от политиката ни?

 2. Stoich казва:

  Спекулативна статия която разкрива спекулативна дейност. Наистина има социологически агенции които обработват данните в определена посока желана от клиентите, но те далече не са 90% от всичките. Не може заради действието на еди кой си да се злослови по адрес на всички.

  От статията лъха обаче и базисно неразбиране на самата материя но пък прави заключения които не подлежат на съмнение.

  Извод кандидат на ГЕРБ би спечелил балотаж срещу Меглена Кунева, може да се направи и може да бъде резонен. Това показава, че ГЕРБ има мажоритарен електорат а не такъв който гласува за личности. Между другото макар, че в последно време българина започва все повече и повече да се интересува от личности, той все още гласува главно мажоритарно. Тези избори всъшност за първи път ще покажат дали може да гласува за личности.

  Дали този извод е резонен и е представителен зависи от съвсем други фактори а не изначалното предположение, което не подлежи на съмнение, че се гласува за личности и следователно една личност би събрала коренно различен брой гласове от друга.

  Спекулирането с резултатите от изследвания на хора които не разбират тяхното значение, кога са представителни и кога не допринася за всеобщо насадената идея, че социолозите в България са мушеници. Това като професионална група въобще не е вярно и въпреки, че и сред тях има, както във всички други професионални обшности, те далеч не са мнозинство.

 3. freeminds казва:

  Предполагам че Stoich работи в някоя подобна агенция и за това се чувства толкова засегнат. И предполагм че ще ни каже коя точно според него агенция не манипулира резултатите.

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

 • Анкети

  • Не са налични анкети.
 • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина