Със сълзи на очи на протест срещу високите сметки за ток

Публикувано от Новини 168.bg на февруари - 16 - 2013

Със сълзи на очи свиленградчани излязоха на протест срещу високите сметки за ток. В организирания в социалните мрежи митинг се включиха стотици жители на граничния град.

Те се събраха пред сградата на кметството, където по това време беше министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Добрев обаче отказа да излезе и да се срещне очи в очи с протестиращите. Все пак министърът се съгласи да разговаря с четирима техни представители. На срещата Добрев им обяснил колко милиони са похарчени в едно от електроразпределителните дружества в страната, без за това да са били обявявани обществени поръчки, и им обеща, че държавата ще вземе мерки да се намалят тези разходи и да се увеличи контролът.

Тази информация обаче въобще не успокои свиленградчани, които с викове се отправиха към сградата на EVN в града. Недоволните бяха категорични, че всички управляващи са виновни са създалата се ситуация и непосилно високите сметки за ток, които хората плащат за сметка на храната, която слагат на масата и лекарствата, необходими им за лечение. „Ножът е опрял до кокала“, обявиха протестиращите.

В Свиленград днес министър Добрев припомни, че за да се оптимизират разходите в сферата на енергетиката, ще бъдат направени законови промени. Първо електроразпределителните компании ще бъдат задължени да провеждат обществени поръчки за всеки похарчен от тях лев, а контролните органи – да ги проверяват компаниите всяка година.

След края на протеста част от участниците в него пресрещнаха пристигащия за среща с членовете на ГЕРБ министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, за да се оплачат и на него от високите си сметки и лошия стандарт на живот.

Протести срещу високите сметки за ток имаше и в Русе, Пловдив, Видин и др.

Article source: http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/28a28069/l/0L0Sdnes0Bbg0Cobshtestvo0C20A130C0A20C160Csys0Esylzi0Ena0Eochi0Ena0Eprotest0Esreshtu0Evisokite0Esmetki0Eza0Etok0B180A352/story01.htm

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина