Уникална творба на Рафаело очарова столичани

Публикувано от Новини 168.bg на септември - 17 - 2013

Уникалната творба от младите години на Рафаело Санцио да Урбино, Св. Екатерина Александрийска (1500 – 1503) е част от впечатляваща изложба, която беше открита тази вечер в Националната художествена галерия, предаде БГНЕС.

Световноизвестната картина от младите години на твореца – Св. Eкатерина Александрийска (1500 – 1503) , която се съхранява в Националната галерия на област Марке в Урбино, Италия е част от триптих. На другото крило е изобразена Св. Мария – Магдалена. Вероятно по средата се е намирало неизвестно с местонахождението си днес изображение на Дева Мария с младенеца или на Светото семейство. Творбата е върната на италианската държава през 1990 г., след появяването й на пазара на антики вследствие на разпродажба на голямата флорентинска колекция на граф Алесандро Контини Бонакоси. Освен нея в изложбата са включени и десет гравюри по творби на Рафаело от 18 и 19 век, предоставени от Академия „Рафаело“ в Урбино.

Всички гости и жители на София ще могат да се насладят на оригинала на италианския творец от 17 до 24 септември, като на 17 септември по случай Деня на София достъпът до изложбата ще е безплатен. Изложба се организира от Столична община, Регион Марке, община Урбино, Италианската търговска камара в България и Националната художествена галерия и е под патронажа на Посланика на Италия в България Марко Контичели.

Картината на Рафаело е още един коз в подкрепа на нашия град и регион да бъде културна столица, да бъде част от календара на европейските културни събития и да сподели своя потенциал“, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването. Тя допълни, че се надява, че тази изложба ще даде тласък за кандидатурите на София и Урбино за Европейска столица на културата.

От своя страна посланикът на Италия Марко Контичели отбеляза, че за първи път оригинал на един маестро на италианското Възраждане пристига в България. Изложбата показва от една страна ангажираността на Италия с това да донася култура в България и от друга страна, демонстрира големият потенциал на София в борбата й за Европейска столица на културата, каза още той.

Специално за откриването днес дойде и делегация от Регион Марке и град Урбино, включваща проф. Пиетро Марколини, регионален съветник по въпросите на финансите и културата на регион Марке, д-р Лоренца Моки Онори, регионален ръководител на Министерство за културните ценности и културната дейност.

Родният град на Рафаело и София съвместно с Югозападен регион са кандидати за Европейска столица на културата през 2019 г. През юни тази година беше подписан Меморандум за сътрудничество в областта на културата и изкуството между Столична община с Югозападния регион, регион Марке и Урбино, в който се предвижда осъществяването на изложби, концерти и съвместни събития, насърчаващи развитието на креативността и обмяната на идеи между творците и младите хора в двата региона. Кандидатурите на София и Югозападен регион и Урбино се подкрепят от известни творци, сред които Франко Неро и Андреа Бочели. Изложбата е първата, която италианските партньори организират в чест на празника на София и кандидатурата на градовете за 2019 г.

Article source: http://www.novinar.net/news/unikalna-tvorba-na-rafaelo-ocharova-stolichani_NDQwNjsxMjU=.html

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина