Хаос, етнически конфликт – разпада ли се Македония?

Публикувано от Новини 168.bg на април - 15 - 2016

В протестите в Македония се включват хора от опозицията – тези, които поддържат Зоран Заев и Социалдемокрацията, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR. По думите на балканиста проф. Христо Матанов, ако това е истина – ситуацията в Македония върви към дестабилизация.

„Това не е политически процес срещу премиера Никола Груевски или президента Георги Иванов, а срещу цялата политическа класа. Трябва да почакаме малко, за да видим“, коментира той.

Ако дестабилизацията продължи в Македония, тя ще прерасне в етнически конфликт, смята той. По думите му съседката ни не може да се справи с този конфликт, освен по един класически начин, който води до разделяне.

„Класическият начин – овластяваш, овластяваш, овластяваш предишното малцинство, което вече почти не е малцинство, докато в един момент казва: „Ние сме достатъчно овластени – чао“, обясни експертът.

Следващият етап след дестабилизацията в Македония е етнически конфликт, повтори той и посочи, че там сблъсъците са много остри – понякога има и жертви.

Управляващите в Македония очевидно имат някакъв интерес да твърдят, че това е някакъв подготвен отвън сценарий, за да могат да реагират „Видите ли, ние се борим срещу онова, което искат да направят отвънка“. Той не вярва на този сценарий, „особено в нашия регион, който е доста объркан. Прилича доста на живачна топка, която мърда там, където не я слагате.“

Нападенията на границата очевидно са организирани, смята проф. Матанов. Според него там може да се говори за сценарий, „защото няма как в един лагер в кал да се появят листовки на арабски, които да носят определени послания“.

„Момчетата, които нападнаха границата, очевидно имат някакъв опит. От цялото това нещо има интерес този, който има иска тези бежанци да нахлуят в Европа и да я дестабилизират, някой, който иска тя да бъде немощна и дестабилизирана. Някой от големите, които се лижат по кокалчетата – имат интерес“, коментира още той.

Проф. Матанов смята, че е имало сценарий, защото по думите му не може една бедна страна като Македония с двуцифрена безработица да намери стотици милиони евро, за да строи нов център, скулптори, статуии, административни сгради и т.н.

Някой се опитва с пари да съживи македонското самосъзнание и да каже – „вижте какво имаме ние, а другите го нямат“, посочи още проф. Матанов.

„Не искам да вадя стари скелети от гардероба, но Македония от край време е някакъв географски център на Балканите, който ако го държиш, можеш да влияеш върху ситуацията в отделните страни“, добави още той.

По отношение на безредиците – дали са част от сценария, или не, проф. Метанов заяви, че не вярва в това. „В противен случай президентът Георги Иванов трябва тотално да не познава страната си, за да може да направи това нещо и да предизвика безредици“, допълни той.

Тези ходове на Иванов очевидно ще предизвикат безредица, посочи още той.

Дестабилизацията в Македония ще повлияе на всички съседи, категоричен е проф. Матанов. „Дестабилизацията може да доведе до рухване на македонската граница, което е много лошо, защото част от този поток може да се насочи насам. Дестабилизицията може да подсили етническите конфликти в България. За Гърция, Косово и Албания също не е безопасно. Темата за малцинствата е проблем, който съществува и работи“, смята той.

На фона на бежанската криза подобна дестабилизация също е много притеснителна, посочи още проф. Матанов.

България трябва да е подготвена за дестабилизация в Македония – това означава бежанска вълна от всякакъв характер, за едно разместване на пластовете там, обобщи проф. Матанов.

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

3905 гледания   |  Още видео

Гласувай:
Рейтинг 1
Рейтинг 2
Рейтинг 3
Рейтинг 4
Рейтинг 5

Article source: http://dnes.bg.feedsportal.com/c/33162/f/539029/s/4ef6a236/sc/14/l/0L0Sdnes0Bbg0Cworld0C20A160C0A40C150Chaos0Eetnicheski0Ekonflikt0Erazpada0Eli0Ese0Emakedoniia0B299499/story01.htm

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина