Чавдар Шинов описа България като мол без изход

Публикувано от Новини 168.bg на септември - 17 - 2013

Да вземе Пешев да се изгуби в мола! Така започва разказът, който дава името на сборника с разкази на Чавдар Шинов „Изгубени в мола“. Ако се питате кой е този Пешев – обикновен другар, или някакъв важен господин, „стършелът“ Шинов най-вероятно ще ви отговори, че това няма никакво значение. Защото в ролята на Пешев, изгубен като Данте „на попрището жизнено в средата“, може да бъде всеки един българин. И ако за едни светът е сцена, а за други – обикновена лудница, Чавдар Шинов решава да постави своите обикновени герои сред ярко осветените пространства на мола, където те, обърканите молопосетители, отчаяно търсят изхода, лутат се сред бляскавите реклами, имитиращи звезди, взират се за мъхове по дърветата, но такива няма, катерят се по ескалаторите, които уж се движат нагоре, а опират в стени, пълзят изпълнени със страхове и усещането, че това не може да е истинският живот, че той тече някъде другаде. Обаче Пешев се изгуби! И подобно на него се изгуби и Недялка. Като него проста и засрамена от селяндурското си име, ревяща под ескалатора, защото и тя търси изход, а не може да го намери – в мола всичко на английски е написано. И след като сърцето на Пешев трепва и заживява с Недялка, раждат си Гергинчо и заживяват под ескалатора, в главите им се загнездва смътната надежда, че един ден ще успеят да излязат от мола, че един ден Вселената, както казват учените, безмилостно ще се разшири до степен, в която молът-затвор ще се пръсне и Пешеви най-накрая ще се окажат на свобода.
„Изгубени в мола“ е само една от безмилостните алегории на Чавдар Шинов – история истинска и написана сякаш от самия живот. Тя трудно се преглъща, само ти се приисква да стиснеш зъби и да си кажеш, че светът е едно наистина гадно място, ама какво да го правиш – живот. Трябва да го живееш. Прозата на Шинов е прекалено сурова, в нея надеждата отстъпва на отчаянието, примирението се превръща в логичен край, единственият възможен, но нямащ нищо общо с холивудския хепи енд.
Сборникът с разкази ще отведе читателят на една разходка из софийските улици, а през цялото време до него ще е авторът, за да осветлява този пъстър калейдоскоп от объркани съдби: като тази на пенсионера Стоицев, един истински роден стоик, който буквално откача след като съдбата му нанася поредния си удар – жена му умира от рак, а беднотията и мизерията така го сграбчват за шията, че не му остават и глътка въздух. И тогава човекът решава да разбие с чук илюзията на поредната реклама, която в случая го лишава дори от светлина – срещу 80 лева месечно. „Стройна се Калина вие“ пък ни връща в мутренските години, за да ни напомни вечната истина, че любов с пари не се купува. И истинските мъже вече са на изчезване, казва Шинов, на ход са „айдълите“, а тези като добрият машинист бай Фердо спят вечния си сън в гробищата на „Бакърена фабрика“.
Пъстър е човешкият живот, тъжен е нашият, българският, споделя Шинов, който по-възрастното поколение познава и като сценарист на много любими филми – „Маневри на петия етаж“ (разказът „Големите маневри“ е включен в книгата), „Да обичаш на инат“, „Петък вечер“. Много от историите напомнят на сюжетите на О’Хенри, само че тук липсва присъщата на американеца оптимистичност и игривост, надежда няма, на ход е гротеската.
Предговорът на „Изгубени в мола“ е дело на големия Валери Петров, който ясно обяснява подкрепата си за книгата, която Шинов не желаел да издава. „Чудно е човек с такива размери да крие толкова нежност и съчувствие към хората, за които пише. Очевидно ги обича всички вкупом и поотделно. Така се получава, защото разказите на Ч.Ш. на големия въпрос защо са написани отговарят: „Защо ли? Ами защото е тъжно, че хората живеят по този тъжен начин. И би било добре, ако ако бяха малко по-щастливи, не мислите ли?“ (изд. „Колибри“)

Article source: http://www.novinar.net/news/chavdar-shinov-opisa-balgariia-kato-mol-bez-izhod_NDQwNzs0NA==.html

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина