Чешка дисидентка търси дом на инатливо магаре

Публикувано от Новини 168.bg на септември - 17 - 2013

„Ваканция с магарешки уши” е една прекрасна книга за преживяванията, мислите и мечтите на детето, което е на път да порасне. Авторката й – чехкинята Ина Прохазкова, пък е сред най-забележителните създатели на детска литература според престижния германски седмичник „Ди Цайт“.

Историята ни потапя в света на самата Прохазкова и спомените й за ваканцията, която често носи изненади. Особено когато дядо ти е завещал старото си магаре Амос, научено на циркови номера. И когато майка ти не го иска, защото й пасе градината.

Е, точно това се случва на единайсетгодишния Душан. На всичкото отгоре момчето чувства, че нещо с него не е като преди, че гледа на света с по-други очи. И не може да разбере защо нещата изглеждат по-другояче. Положението става нетърпимо, когато в селото се появява Йоханка, нахаканата дразнеща пражанка.

Но дяволът никога не е толкова черен, защото пък Йоханка е пълна с идеи как да намерят дом на инатливото магаре. Дори ако трябва да го боядисат бяло. И приключенията на двамата започват.

Ина Прохазкова е сред най-известните автори на детски книги в Европа. Пътят на писателката до това признание обаче съвсем не е лек. Тя е само на петнайсет години, когато комунистическата партия я дамгосва като „дете на дисидент“ и бъдещето се затваря за нея. Годината е 1968-та. Ива расте сред интелектуалци и се пропива с мечти – да стане като баща си Ян Прохазка, известен писател и сценарист на множество чешки филми.

Но идва „Пражката пролет“ и Ян Прохазка изпада в немилост като един от интелектуалните предводители на чешкия народ. Две години по-късно той умира, а дъщеря му, понесла смъртта му изключително тежко, остава белязана завинаги. След като завършва гимназия, Ива кандидатства в Пражката филмова академия, после във Философския факултет, после… и така шест пъти – и все напразно.

Тя е принудена да се изхранва като чистачка. И така – 11 години. Докато през 1985 г. не запланува бягство заедно със съпруга и децата си. И бъдещето отваря вратите си за нея и нейните книги. Но в Австрия и Германия. А родината ù я посреща след 12 години изгнание като най-добрата своя авторка на детски книги.

„Ваканция с магарешки уши“, с която вече може да се запознае българската публика, е първото произведение на Ива Прохазкова, видяло бял свят в новата ù родина Германия и поредното блестящо заглавие в поредицата на издателство „Емас” „Европейски разказвачи“.

Article source: http://www.novinar.net/news/cheshka-disidentka-tarsi-dom-na-inatlivo-magare_NDQwNzs1MA==.html

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина