23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Публикувано от Новини 168.bg на април - 15 - 2016

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името на една кауза – да бъде учител. За много хора навярно нейният избор да се върне у нас, пропътувайки обратно, проправения с години път от България до Масачузетс (САЩ), изглежда налудничав. Но за нея това не е така.

В САЩ Иглика завършва геофизика в „Уелзли колидж“. В края на последната година от колежа пред нея застава сериозният избор, който трябва да направи.

„В последната си година трябваше да преценя какво ще правя, след като завърша. И имах избор да продължа да се занимавам с научна работа, както бях правила дотогава, или да продължа образованието си. От друга страна да се върна обратно в България, за да преподавам“, обясни тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Иглика взима решението да се върне у нас и да стане учител в продължение на 2 години. И то не къде да е, а в едно село в община Ябланицата. Възможност, която изниква пред нея съвсем случайно, когато разбира за програмата „Заедно в час“.

Вече повече от половин година Иглика преподава английски и френски език в Основното училище в Орешeне. Разказва, че адаптацията – към малкото населено място, хората, новия й дом, вече е напълно завършена. И нито за миг, тръгвайки всяка сутрин за училището, не съжалява за направения избор. Дори напротив!

„В процеса на кандидатстване наистина си дадох сметка за големите неравенства в нашата държава що се отнася за достъпа до качествено образование. И когато получих оферта да се върна ми беше адски трудно да взема това решение. Защото това означаваше, че трябваше да загърбя дотогавашните ми планове, които бяха свързани с научната ми работа, и да си дойда тук. Но си казах: „две години това е нещо различно, което не съм пробвала досега“. И имам възможност да допринеса за кауза, в която вярвам“, заяви тя.

Движещото за Иглика към днешния момент е смисълът от това, което прави ежедневно.

„Когато вършим някаква работа, искаме да се чувстваме удовлетворени от нея. Искаме да се чувстваме, че има смисъл от това, което правим. Има моменти, в които си казваш, че това е лудост, но когато вършиш това, което си избрал, просто за теб няма по-нормално решение“, посочи тя.

След малко повече от 6 месеца като учител в Основното училище в Орешене 23-годишната Иглика вече има ясна визия, затова какво би променила за учениците в България, ако има тази възможност.

„Това, което бих искала да променя, е всички деца в България, независимо от техния произход и социален статус, независимо от средата, в която живеят, да имат възможности да се развиват. Тоест, да имат същите избори, които аз съм имала. Да могат един ден да се питат: „Аз сега в България ли ще се върна, или ще остана ли в чужбина?“ Или: „Ще стана ли научен работник, или ще стана учител“. Искам те да имат тези избори пред себе си“, коментира още тя.

Репортажът вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

1397 гледания   |  Още видео

Гласувай:
Рейтинг 1
Рейтинг 2
Рейтинг 3
Рейтинг 4
Рейтинг 5

Article source: http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/4ef7dcd0/sc/14/l/0L0Sdnes0Bbg0Cobrazovanie0C20A160C0A40C150C230Egodishnata0Eiglika0Ese0Eotkaza0Eot0Eamerikanskata0Emechta0Ezashto0B299542/story01.htm

Добави коментар

БДЖ продава от понеделник билети за Великден

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници въвежда „БДЖ – Пътнически превози“ от 18 април, понеделник. [...]

Влак ще свързва Москва и София през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

Влак ще свързва Москва и Черноморието ни през лятото

Руските държавни железници пускат директни вагони от Москва до българското Черноморие. Те ще пътуват в композицията на влак „Полонез“ от [...]

23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името [...]

  • Анкети

    • Не са налични анкети.
  • В информационният портал novini 168 bg може да прочетете последните актуални новини за страната и чужбина